28 november, 2012

JULKORT - CHRISTMAS CARDS

TILL SALU! 
Nu har jag tryckt upp dessa tre motiv som julkort på finfint vykortspapper. Högblank framsida, och på baksidan har du plats för adress och frimärke.325g/m2

Storlek: 11 x 14 cm

Pris:  Jag säljer dem i 6-pack - 48:- (+ porto 6:-)

        Spara några kronor och köp ett 12-pack för 90:- (+ porto 12:-)

        Eller varför inte slå till på 24-pack för 175:- (+ porto 12:-)

Jag packar dem i härliga cellofankuvert, ett per 6-pack för en väl skyddad transport.
Blanda motiven precis som du själv vill!

                                                           *************** 


Buy your Christmas cards here!
Space for address and stamp on the backside.
Size: 4,3 x 5,5 inches
Prices: Set of 6 - 48 SEK (+12 SEK postage) Europe and outside of Europe

         Set of 12 -  90 SEK (+12 SEK postage)    "                 "

         Set of 24 - 175 SEK (+24 SEK) Europe (+28 SEK postage) Outside Europe

Pick and mix designs as you like!

För beställning/to order: gunilla@sprakfale.se

23 november, 2012

Milo

Väldigt gosig katt nuförtiden. Kommer in på morgonen, iskall och fuktig i pälsen, alltid med kardborrar och löv intrasslade i pälsen under magen; lerig och blöt om tassarna. Ja, han och yngste sonen tävlar visst om att dra in så mycket löv och lera som möjligt.
Och efter frukost alltid ett besök på min arbetsplats i jakten på ett vattenglas som han kan doppa tassarna i. Godaste varianten på att dricka vatten: att slicka av tassen. Mumsigt. 
Sen rullar han ihop sig och sover mest hela dagen. Jag tror inte han är helt förtjust i november han heller.

"In the eyes of a cat, all things belong to cats."

22 november, 2012

Schack matt



Ibland kan man ju känna sig lite nedslagen. Tycka att livet är grått och innehållslös. Men då köper jag en matta jag har velat ha i åratal och då...

reser jag mig igen, ja, jag reser mig igen!

21 november, 2012

Roligt på jobbet

Dagens jobb. Ska skickas till ett flertal bokförlag tillsammans med ett charmigt manus. Det har någon annan skrivit. Ska bli roligt att se om det blir något av den bokidén.
Jag köpte färgpennor av god kvalité och det är sån skillnad att jobba med bra pennor och mindre bra! Här kan man ju har roligt medan man jobbar.
Och underbart mycket trevligare/lättare än akvarell t ex. Detta kan gå långsamt, man lägger lager på lager; akvarell är ett snabbt medium som jag inte riktigt behärskar känner jag. 
Vet inte om jag behärskar färgpennor heller precis, men det är rrroligt!

20 november, 2012

IKEAMargareta


Rapport från USA igen : ) 
Kudden som heter Margareta. Margareta.
Och ingenstans står det att Gullan is your designer. Oh no.
Dessutom ställer jag figurerna i en annan ordning.

Jojo, det blir skillnad så, vet du.

19 november, 2012

BOW-WOW!

Visst är hundar fina. En del rent förtjusande! Men någon hundmänniska är och blir jag (nog) aldrig. Ta den här situationen som just nu utspelar sig i mina öron. Noah är utomhus och krattar. Bra motion för den som inte vill sitta inomhus. Vad händer då?
Grannens bindgalna  söta lilla voffsing SKRIKER i högan sky.
Grannen har en tysk jaktterrier.
Kanske fin att titta på, men att lyssna på dess hysteriska SKRIKANDE så fort någon rör sig utomhus samtidigt som den är ute, är väl mindre härligt.

De första gångerna trodde jag att någon sparkade den hårt; det låter verkligen som en misshandlad hund alternativt otroligt ivrig, galen, hysterisk hund. Vi trodde också att SKRIKANDET skulle gå över, att den kanske skulle få en mörkare röst. Att den kanske skulle lugna ner sig. Att den skulle utveckla några hjärnceller med stigande ålder. Men nej. NEJ!

Grannarna hade en likadan hund i somras, den fick bli fem år innan den förpassades till de sälla jaktmarkerna. Eller vart den nu gick. Saken var den att den hunden också var rätt hysterisk. Slet sig från löplinan allt som oftast. En gång kom den inrusande efter Milo, upp i sängen. Tjoho! 
Skällde en hel del den också, men den SKREK inte i alla fall. Men, den korkade hunden var dålig på att jaga... så den byttes ut mot en SKRIKANDE hysteriker i stället.
Jag har mycket svårt att tänka mig att denna nya hund jagar bättre än den gamla, så till nästa sommar kanske den gamla får sällskap av den nya om man så säger...
Tja, man kan ju ALLTID HOPPAS!

Bra bok!


Äntligen är den här! En bok om GFCFSF-diet. På svenska minsann!
Spring och köp. Massor med bra recept. Förklaring på varför det funkar, massor med andra kloka ord, föräldraberättelser.

Och jag fick teckna vinjetterna till en del kapitel. Kul!

Visset


Jag visste det ju egentligen. Inte köpa växter på IKEA. Det funkar aldrig!

Ser hur...

gubben som går förbi sneglar inåt garageuppfarten. Han funderar väl på vad alla löv gör på trottoaren. Det ser stökigt ut. Jag håller med. Men idag har yngste sonen jobbat... Han älskar att stöka till. Överallt,jämt, hela tiden.

I morse kom han i retur. Han fick en kraftig kramp i skoltaxin och vinglade som en alika. Ostadig en lång stund efteråt. Så hej, son, välkommen hem igen! Bums i säng. Han vilade väl i en kvart i alla fall. Sen började det sedvanliga ocharmiga skrikandet och domderandet. 
Hungrig redan innan kl 10. Fika. 

Hade ingen mat hemma för snabb lunch, så jag fick hacka, hacka ihop till en grönsaksssoppa. Och uuut på promenad! Efter promenaden tyckte N att det var tid att kratta ut löv på trottoaren, sen blev han ju så hungrig igen...
Och soffdynor på väg ner på golvet, kontakter dras ur väggen, kläder tas av, saker pillas med och ett ständigt pratande om saker som hände för flera år sedan. Jag erkänner, mina öron kan inte ta emot  och registrera så mycket input på en dag. Det blir mycket ja, nej, jaha utan att tänka på om det passar in i konversationen monologen.
Och nu har solen sänkt sig. Kl är 15.20.
Och ännu en arbetsam dag har gått halvvägs.

18 november, 2012

Bra brev

Bra brev till Arga snickar´n från en klok kvinna.
Så rätt hon har. Och så lätt det är att bli arg/frustrerad på någon som inte gör som man vill. Jag känner mig rätt ofta som en arg snickare...

16 november, 2012

Walk for life

Suziluz har börjat promenera en halvtimme varje dag. VARJE DAG! 
Och jag funderar på att hänga på, men utan att säga nåt till henne... Ambivalent, det är jag det. Men om man inte lovar nåt, då blir det nog lättare? Man slipper skammens rodnad när man missar en dag i alla fall. 
Jag menar, en halvtimme är väl ingen tid. jag får låtsas att jag har en hund som måste rastas. 
Annars så cyklar jag ju varje kväll, och det blir alltid en halvtimme. Men cykling känns inte lika "ansträngande" som promenader. Eller hur?
Man sitter ju bara och trampar sig framåt.
Promenader får det bli.
Kl 7.45 - 8.15. 
Så var det klart.

Såld!

Jaha, så var man av med den då. Spisen. Som har stått här och skämts i en vecka. Hoppas den fungerar hos de nya ägarna.

Det här med att handla och sälja på Blocket är ju intressant...
Igår kväll, torsdag, ringer det på dörren. Där står Omar med sin tolk och två till kompisar; släpkärran är kopplad till Volvon och de tror att de ska hämta spisen som de var och tittade på i måndags...
Vid titten prutades priset till 400:- (från 600:-) av en mycket ihärdig Omar. Och jag ville bli av med eländet, så vadå...
När de hade åkt drabbades jag av dåligt samvete. Tänk om den inte skulle fungera när de hade hämtat den? Jag mailade genast och berättade om det eventuella problemet med tvåfas, trefas men fick inget svar.
  
De skulle komma på kvällen efter och hämta den samt höra av sig innan.
De gjorde varken det ena eller det andra. Då räknar i alla fall inte jag med att de tre dagar efteråt ska komma och hämta spisen. 
(Men detta med att maila och visa intresse för något som man ändå inte vill ha, komma och titta på varor man inte är intresserade av är tydligen ett vanligt beteende när man handlar på Blocket. Man undrar vad folk får ut utav det?

På tisdag kväll hade jag fått några andra intressenter och bad dem avvakta.
Strax efter kl 18 tyckte jag att jag hade väntat tillräckligt länge på Omar och sålde den över telefon till ett par som lovade komma och hämta den idag, fredag. De hämtade den precis den tid som var sagt och de betalade precis det pris som var begärt. Tack för det!

Och nu har jag hittat en matta på Blocket. Min favvomatta Stockholm, från IKEA. Den mindre storleken. Levereras på måndag, hoppas jag. Är tillräckligt fräsch, hoppas jag. Men om den inte är det...? Vad gör jag då? Prutar som fan och lämnar in på kemtvätt? Nej, kemtvätt är ju svindyrt, så då får ägaren åka hem igen med mattan. Ja, så får det bli. 
På Blocket kan man ju bete sig hur som helst. 
Om man bara har mage till det.

Dagens ordspråk:

"Pengar är som gödsel. De gör nytta endast om de sprids."

Francis Bacon

14 november, 2012

1,2,3. Häpp!


3 steg för uppfylla dina önskningar med tankens kraft

Skrivet av Meditationsguiden den 12 november 2012
Många har hört talas om tankens kraft. Men kan tankarna verkligen styra det som kommer in i våra liv? Och hur gör man då? När jag ser tillbaka på mitt liv ser jag att mina tankar och mitt förhållningssätt haft stor påverkan på hur mitt liv har utformat sig, vare sig jag varit medveten om det eller inte. Här är tre steg för att uppfylla dina önskningar med tankens kraft.

Steg 1 - Be

En dag när jag promenerade hem från jobbet och tog vägen genom ett bostadsområde som jag alltid tyckt om fick jag en plötslig känsla av att ”här vill jag bo!”. Jag erinrade mig en väns lägenhet i samma område, en lägenhet som jag tyckte mycket om. Jag tänkte ”Precis en sådan lägenhet vill jag ha”. Detta är första steget i tankens kraft. Var klar med vad du vill ha och be om det.

Steg 2 - Tro
Jag fick höra från min omgivning att jag inte kommer hitta någon som kommer vilja byta bort sin lägenhet i detta fina område. Men jag satt in en bytesannons. Redan dagen efter fick jag ett samtal från en man som hade exakt den lägenhet jag var ute efter. Det var inte bara samma storlek och planlösning som min väns lägenhet, den låg på samma våning och hade exakt samma lägenhetsnummer. Fast i huset bredvid. Så fort jag fått samtalet ”flyttade jag in” i min nya lägenhet. Mentalt. Därför var det för mig ofattbart när jag en tid senare fick beskedet att våra hyresvärdar inte godkände bytet. Jag bodde ju redan där. Men jag tappade trots detta inte tron, utan fortsatte känna och agera som om lägenheten redan var min. Det är detta som är steg två. Att tro och ha tillit. Det hjälper inte att be om något om du inte samtidigt tror på att din önskan kommer att ske.
Steg 3 - Känn

Varje dag på väg hem från jobbet fortsatte jag ta vägen genom ”mitt nya bostadsområde” och kände hur bra jag mådde av att ”bo där”. Det tredje steget handlar om att ta emot genom att känna. Det är detta steg som gör att många har svårt att förverkliga det de ber om. Om jag önskar ett nytt hem och samtidigt mår dåligt över min nuvarande bostadssituation, sänder mina känslor ut vibrationer som inte matchar min önskan. Nyckeln är att känna det som om du har det du önskar redan nu. Då ställer du in dig på rätt våglängd och kan ta emot.

Och ja - jag fick min lägenhet till slut.

Nu vet jag vad jag ska be om...

Sjuka regler

Harre jävlar vilket sjukt land vi bor i! Läs det här inlägget av en svensk kvinna som bott i Norge i tolv år. Det är något mycket obehagligt som händer här. 

13 november, 2012

Läsa kanske?

Här är en bok som känns lite intressant att läsa.
Men lika intressant är kommentaren som följer.
Det gäller att tänka på hur man vill leva, om man har möjlighet att fundera på det och möjlighet att förändra sitt liv.

Imorgon ska jag på bokklubb. Vi ska diskutera antologin "Mor, mamma, morsan". Bra, tyckte jag. Intressant. Igenkänning på sätt och vis. 
Och så en ny bok efter diskussionen.

Läser "Eld" just nu. Var tvungen att ta en paus i min engelska barnboksserie för att gnaga i mig denna bok.

På biblioteket väntar "Teckna med färgpennor". Och idag kom färgpennorna.
Rembrandt LYRA. Idag kom också en kofta. Gissa färgen... Just det: Röd/vit.
Och gissa om jag blir lite suuur när den plötsligt är prissänkt.

En känslosam lista

1. Hur känns det? Jovars, lite kissnödig (typiskt svensk, måste tala om exakt hur nödig man är). Samt torr och skrynklig, i ansiktet. Och ont utanpå höger armbåge. Mysktiskt.

2. Vad hör du? Suset från datorn, ljud utifrån, en knäppning i elementet, ett tickande i fönsterkarmen, men det finns ingen klocka där, så återigen: mystiskt.

3. Hur luktar det? Vildfikon och vindruva blandat med ozon. Jättegott!

4. Hur smakar det? Kaffe. Äckligt. Jag ska snart borsta tänderna. Gillar inte eftersmaken.

5. Vad ser du? Stökigt bord. Uppstammad myrten. Boken "Det röda trädet" av Shaun tan. Idel pilfinkar som  bara äter och äter. En bunt nytryckta julkort från förra årets adventskalender. Som vanligt: en papperskasse med kläder att skänka till nån annan. Ett kuvert som innehåller faktura till IKEA. En väckarklocka (tyst) så jag inte ska glömma att möta min son kl 14.15. Tandis.

6. Vad tror du? ...

7. Vad hoppas du? Att jag ska sälja spisen idag. 

8. Vad vet du? Inte mycket du.

9. Vad tänker du? Att jag borde göra nåt annat än detta. 

10. Hur tänker du? Hoppigt.

Denna lista har jag gjort alldeles själv. Vill du också lista ditt känsloliv så gör gärna det. Men räkna inte med att jag ska kunna hjälpa dig (mohahaha!). 

10 november, 2012

Vi er hvide, vi er röde


                   




og det föles rigtig godt!

KÄRLEK

Ja, så förnöjd som jag var igår över mitt fina inköp, lika blaha känner jag idag över att spisens kontakt inte passade in i vår befintliga kontakt s a s... Tvåfaskontakt passar inte in i ett trefasuttag, eller det ger ingen ström i alla fall. Vi körde hämtmat igår :/ Men den var god och det var fredag!

Medan jag väntade på thaikäket gick jag in på en närliggande djuraffär och där blev jag KÄR!
Bara se så fina räkor!
Eldräka (Lysmata Debelius)

Putsarräka (Lysmata Amboniensis)
Bilderna har jag lånat rakt av från denna blogg om saltvattenakvariumets underbara värld.
Och kolla den röda sjöstjärnan på bilden längst upp! 
Vilken grej, va!
Ja, alltså ett akvarium med bara vackra röda och rödvita havsdjur.
Mmm... då skulle jag njuta hela dagen och pyssla om de små liven så att de sken knallröda av välmåga. Något att börja jobba på kanske? 
Men när jag läser om havsvattenakvarium så tycks det involvera en hel del kunskap... så jag får börja där.

The dreams must go on! Alltid en ny dröm att rulla runt i. Varför leva i det trista nuet när man kan drömma om en bättre framtid. Eller, blev det fel nu?
Jag lever nu, samtidigt som jag lever min dröm, ja så var det ju!

09 november, 2012

Köksyra

Jo, alltså, det var ju såhär... att, hmm... jo, jag köpte ju en ny spis i söndags, typ. Och, alltså, den var ju inte NY om man säger. Men den har i alla fall FYRA fungerande plattor! Ja, det vill säga, det sa i alla fall han som sålde den.
Den har inte kommit in i köket än utan står ute i garaget. I väntan på att vi ska få tid att bära in den. Jo men vi är ju så upptagna vi...

Och nu snart till det pinsammaste. Jag kan väl säga som så att det inte är vi som har upplevt det här med trasig spis som det värsta som kan drabba mänskligheten. Det är väl mer "alla andra" (eller kanske mest min syster) som har tyckt att det är mer än en familj kan bära.

Jo, vi har alltså levt med en spisjävel med endast två fungerande plattor i säkert fyra år... Pinsamt, eller hur?
Med tanke på att vi har två sorters dieter och måste laga två varianter av en hel del mat också, så blir det lite omständligt ibland.
Man kan säga att varmhållning i ugn är en utav våra specialiteter.
Man kan också säga att man vänjer sig vid nästan allt.

Ja, så här ser den ut ungefär.
Men nu tröttnade jag på att i relativt mogen ålder leva som en hippie och började studera Blocket för några veckor sedan. Ja, jag har redan lagt många sköna slantar på kyl och diskmaskin och tvättmaskin (fabriksnya), så nu fick det räcka med en bättre begagnad spis, tyckte jag. 
Min sambo tyckte det var väldigt onödigt.
Min sambo har precis köpt en svindyr cykel (10-12.000:-?) så det kan jag verkligen förstå, att en spis inte har högsta prioritet i hans liv.

Så jag köpte den själv för 600:-. Toppen! Undrar hur lång invänjning man måste ha på sig för att vänja sig vid fyra plattor igen?

Pratade med mamma; det framkom att de också bara har två fungerande plattor på sin spis, så jag antar att det är nåt ärftligt. Men vem vill likna sin mamma i allt? Inte jag.

08 november, 2012

Norskt naturhus

Eller/Och titta här. En norsk familj som bygger ett naturhus. Många foton på detaljer. Coolt!

Blogg

En mycket spännande kvinna och familj ska flytta från Tromsö till Bolivia.
Hon har bloggat på bloggen Höstlycka, sedan på en ny blogg: Vilda barn.
Nu kommer hon att blogga på Jordliv.
På plats i Bolivia ska hon bygga ett eget lerhus! Kolla här så vackra bostäder man kan bygga alldeles själv (eller med lite hjälp).

Mycket annorlunda (fritt) tänkande om barn, barn"uppfostran", livet, bl.a. om unschooling: intressant företeelse. 

Ja, det finns mycket att läsa och titta på på Marias blogg. Och fundera över. Jag lever ett nååågot annorlunda liv om man säger... och skulle tycka det var mycket intressant att se vad hon skulle ha gjort av mitt liv : )

Roligt är att jag hittade tillbaka till denna blogg idag genom en annan blogg som  hade ett recept på ringblomssalva. Kollade hennes favoritbloggar och fastnade på "Unschooling". Ja, så kan det gå. 
Är det "någon" som vill säga något till mig?

06 november, 2012

FyndIKEA

Fyndade en karmstol på världens nyaste och modernaste IKEA. Endast 400:- Bra köp där. En illröd cyklamen och en vit skål samt massor med annat. I stolen tänker jag lägga en kudde vid namn Zanzibar. (som kostar nästan lika mycket som stolen...)


Vad tros om det?
Jag behöver ett hus med hundra rum (på ett ungefär) för att få plats med alla fina möbler och prylar jag äger.
Ja, jag köpte faktiskt en spis häromdagen också. Men det är en helt annan historia...

05 november, 2012

Nä...

nu har jag fått NOG! FATTAR´U? HELT JÄVLA NOG!
Ja, jag har nu officiellt tröttnat.
Idag har jag tröttnat på att vi har fulla källaren med videoband som vi aldrig kommer att kunna titta på, eftersom vi inte har nån video längre.
Jag som köpte alla Disney-videor (och tittade på dem också). Finfina filmer som Askungen, Fantasia, Pinocchio, ja, du fattar. Klassiker. Suck. 
Och Lasse Hallströms fina filmer om Bullerbyn. Andra Astrid Lindgren-filmer etc.
Finns det någon som har en video som fungerar längre?
Intresserad av att köpa?

Bar upp en påse med tomma CD-fodral. Kan vara bra att ha, trodde vi... 
Men nu åker de ut, förmodligen tillsammans med filmer på IBT-sessioner med Noah. Kameran har vi inte ens kvar, vi kan ju inte föra över filmerna på nåt annat medium. Hittade massor med kassettband också. Vad gör jag med dem? Lika bra att slänga. Bra musik, men va fan...
Rensade bland mina CD också, men där var det bara bra musik : ) Men Regina Lund, Björk, Eg and Alica, Enya och Dilba fick åka ut. Jag lyssnar aldrig på dem. Och snart är det väl obsolet med CD också...
Men jag gillar tydligen Frank Sinatra. Räknade till ca 20 skivor!

Åter till rensningen.

02 november, 2012

På söndag...

ska jag och Bonde-Åsa till IKEA. Tredje dagen de har öppet på det NYA IKEA, världens modernaste minsann. Ja, lite galet är det väl, men klart jag följer med henne för storhandel: släpkärra å allt.
Och då kan jag passa på att kolla läget på julgrejerna igen (börjar bli lite tjatigt nu va?)

Julkoner

Och när jag ändå handlade rödvitt, se nedan, köpte jag dessa skapelser x 4. Så nu har jag 16 stycken rödvita koner att hänga i granen, tror jag (ibland vet jag inte var saker och ting ska vara, liksom). Det är något visst med rött och vitt. 

Julpanna

Jag kunde inte motstå denna rödvita skapelse. En stekpanna med keramisk stekyta. Jag hoppas verkligen att den är mycket bättre än de där teflonpannorna. Dessutom hundra gånger snyggare! Och vi behövde faktiskt en stekpanna, det var inte bara av estetiska själ som jag köpte den. 

OPS! Ja sjäms värrkligen  för min felstaving! Fölåt.