22 september, 2014

Resan, del 1

Jo, men visst är det nåt speciellt med Österlen, det kan man inte förneka!
Små , små byar med trånga, trånga gator. Nästan lite för trånga för muskelbilen vi for fram i! Tur vi hade en kompetent chaufför i Lotta.

Vi drog i lördags morse och kom snabbt till Åhus. In på Percys design. (Pööörsys disajn. Man kan inte säga Percy utan att tänka på Percy Nilegård, eller hur?
Intog medhavd fika bland sanddynerna i Haväng. Vidare till Knäbäckshusen, byn som fick "flyttas" från Ravlunda hed vid Haväng, 1957. "Det fanns 33 hus i byn och på dem, som det lämpade sig att flytta, höll vi auktion. Ett sexrumshus gick för en tia, det dyraste för sex tusen. De 18 bästa för vi nu upp här efter en på förhand uppgjord byplan. Innan husen revs gjorde vi mätningar och ritningar, så att vi kan rekonstruera dem i detalj".
Numera en rar by där de som bor får stå ut med att bli uttittade och fotograferade under sommarmånaderna. 

Som en Hobbit-by liksom. Foto från Google.
Vi for förbi herr Ranelids hus där en fin emaljskylt förkunnade att han signerade böcker. Vi funderade på om han verkligen vill ha besök när som helst av folk med böcker att signera? En mycket generös man i såna fall.
Huset, som man inte såg från gatan i o f s, låg några stenkast från Kiviks musteri, så han bör ha en hel del besökare varje år.

Väldigt fin keramik hittade vi på Krukmakargården i Södra Mellby. Och jag köpte mig en brun (!) sidenlampa, (form vitlök på vietnamesiska, men i Sverige kallas den luftballong), på Tamarind tvärs över gatan. Kort kommer när jag har hittat plats för den.

Sen på eftermiddagen var det dags att landa på Strandbadgårdens B&B söder om Löderup. Mycket fint! Vi fyra var de enda gästerna så här i slutet av säsongen och kunde njuta av hela anläggningen som vi ville. Eva Kallhed har också butiken "I Robe You" som hon generöst lät oss titta runt i mitt i natten om vi så ville! (Det ville vi inte; vi var ganska så trötta efter en cykeltur på 1½ mil till Kafferosteriet där vi åt på kvällen). Eller rättare sagt, vi åt på Söderberg & Sara som låg en kort promenad över innergården från tjusiga Kafferosteriet (som var fyllt med möbler från Norrgavel, suck, så fint!). 

Vi satte oss istället i växthuset bland gamla soffor och fårskinn och pratade en stund.

4 kommentarer:

Freja sa...

Så mysigt det låter! Menar du att ni alltså inte besökte Ranelid fast ni hade chansen? Jag har en splittrad inställning till honom. Å ena sidan beundrar jag honom för hans förmåga att alltid sticka ut och höja sig själv till skyarna, att kunna vara så utan självdistans och stå för det. Å andra sidan skulle jag inte stå ut en sekund i hans närhet, fixar inte att läsa hans texter och vred mig hysteriskt i skrattkonvulsioner när han var med på Melodifestivalen. Han är bara för mycket av allt! Härligt att sådana personer finns, men jag orkar inte med dem...

Anonym sa...

Å så fint o mysigt det ser ut!
Jag har varit i Skanör o Falsterbo o där är stränderna helt fantastiska o sanden kritvit! Jag älskar havet!
Förlåt min fråga, nen var i Skåneland ligger Österlen?
Nä, Herr Ranelid tillhör inte heller min skara favoriter, varken som författare, sångare eller av det jag hört o sett av honom, som privatperson att döma!
Dock generöst om han nu tar emot, bara sådär o signerar böcker!
Nåväl din resa verkar ha varit händelserik o mkt trevlig-väntar spänt, på nästa del!/Eva

Gunilla Byström sa...

Klockan var närmare 17.00 i lördags då vi körde förbi skylten, som förmodligen sitter uppe året om? Om han signerar böcker borde det väl stå något klockslag, tänker jag, ängsliga person. Men Ranelid är inte ängslig han inte!
Men, jag har inte läst något av honom och ärnade inte köpa någon bok just då heller. En mycket speciell person, men sådana behövs ju också, vilka skulle vi annars störa oss på?

Österlen ligger i östra Skåne! Från Åhus i norr och hela kuststräckan till minst Ystad, antar jag.
Vackert böljande landskap.

Anonym sa...

Haha ja det skulle vara därför isåfall, för att vi ska ha någon att störa oss på!
Hm...för mej får han gärna vara som han är, men han är onekligen speciell, den mannen ja- o på ett ytterst störande sätt! Hehe

Ok ja det ser jättefint ut o Skåne är ett vackert landskap, även städerna där är hemtrevliga o mysiga tycker jag!/Eva