20 oktober, 2010

SengångareKlockan är ca 13.30. Alldeles nyss levererades dagens post.
I våras kom postbilen ca 10.30. När jag var liten kom posten
två gånger om dagen! Är det inte nu vi lever i ett
servicesamhälle med en tjänstesektor som är
betydligt större än på 70-talet?
Fan, det är nåt som inte stämmer.

11 kommentarer:

Helena sa...

Precis samma har jag konstaterat just denna vecka! Vår postbil kommer också flera timmar senare än den gjorde bara nyss. Och ingen har sagt nåt, det bara är så plötsligt!

TUTT sa...

Mmm, samma här. Posten levereras 13:30. Det är konstigt, eftersom allt annat verkar gå snabbare, att posten går om möjligt ännu långsammare. Kanske är det för att man håller på att avveckla posten? Eller för att posten har en annan tideräkning, och resten av världen snurrar på snabbare och snabbare. Om ett par år kanske vi får gårdagens post idag. Eller?

Arild sa...

"Om ett par år kanske vi får gårdagens post idag." Precis vad jag misstänker. Alternativt att vi själva får gå till nån postcentral och själva sortera fram våra försändelser.

Vi fick i alla fall ett brev om att posten skulle komma senare och postlådan tömmas tidigare (kl 14 !), men jag läste nån insändare att det skulle försämras ytterligare. Stackars postanställda; större distrikt, säkert mindre tid och dessutom ledsna kunder. VART ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG?!

AnBr sa...

Med stor insikt i Postens värld kan jag säga att att distrikten lagts om väldeliga den senaste tiden! Vissa får den tidigare, andra senare och ni verkar alla bo i slutet av en slinga. Det trista är väl att detta inte meddelas från högre ort alla gånger. De som jobbar märker det ju inte heller eftersom posten finns där när de kommer hem, vare sig den levererats kl 11 eller 1430.
Brevbärarna själva är inte heller förtjusta i detta ständiga omorganiserande kan jag säga. Min egen postis går i Norrköping centrum just nu och det tillhör de distrikt där posten ska ut tidigt. Alla affärer juh. Han ska därför infinna sig 0600 numera. Sortera post till 0915 då han har sin enda rast på hela arbetsdagen. Då ska han också äta det han behöver (helt ensam i fikarummet nuförtiden eftersom hans arbetskompisar har andra tider och distrikt) för resten av dagen för nån mer mat blir det inte förrän runt 15.00 när han kommer hem igen. 0945 ska cykeln packas man ska åka ut och ca 1015 börjar utdelningen och håller på till ca 1345 då han lagom hinner tillbaka till terminalen, slänga in väskan, förhoppningsvis göra eftersändningarna och sedan sluta ca 14.00-14.15. Man kan också hoppas att man som i Peters fall har någon vårdcentral eller restaurang på distriktet där man ödmjukast kan be om att få låna toa, annars gäller det att hålla tätt mellan avgång och återkomst till terminalen. Toabesök eller fikapauser ingår INTE när man delar ut post. Svetten lackar sommar som vinter. Hela tiden en kamp mot klockan och sura kunder som får posten för sent. Förr var det reklam ett par gånger om ÅRET. Men nu delas det ut mer och mer flera gånger i veckan. Men herregud, LÖNEN är ju busbra!!! Efter 26 år i tjänst tjänar man dryga 22.000 kronor (FÖRE skatt alltså!!!) och har varken värmebölja-, snökaos-, ösregn- eller full storm-tillägg.
Posten har funnits sedan 1636, har 34.000 anställda som sliter dag ut och dag in. Jag är partisk - visst - men ändå, posten kommer fram varje dag!! Länge leve brevbärarna!! :-)

Arild sa...

Haha, jag trodde väl att jag skulle få ett initierat svar från dig : )
Tack för det. En ruggig inblick i en postis verklighet. Och märk väl; jag har inte låtit någon som helst skugga falla över brevbärarskrået!
Jag vet ju att det är de onda som bestämmer över pengarna som drar åt och drar åt hela tiden.
Och som i evinnerliga tider är det fotfolket som får lida och ta emot smällarna.
Skulle aldrig falla mig in att gnälla över vare sig brevbärare eller busschaufförer och andra tidspressade yrkesgrupper.
Det är alltid de vinstintresserade som styr.
(Mmm, en fläkt av solidariskt 70-tal svepte förbi : )

Helena sa...

Du såg inte anspelningen på att "de som jobbar" inte märker att posten är senare...
Så att du kanske känna dig tvungen att skaffa ett kontor, för att rättfärdiga dina dagar.
Sen vill jag också erinra om att det finns de som har ännu konstigare arbetstider än nämnd postis. Nu låter jag väl som en riktig "bitch", men tanken var "bara" att raljera, hehe.

Arild sa...

Äsch, Ninni vet att jag jobbar hårt fast i hemmet och att du har konstiga arbetstider. Int´sku´hon antyda nåt e´!
Och du är ju en bitch ; )

Bitchen sa...

Jojo!

AnBr sa...

Nä, kära väninnor, just i ert fall vet jag ju att det är ok. För de som jobbar hemifrån, är lediga av någon anledning (föräldra-, sjukdom el helt enkelt inte blivit antagna på den hårda arbetsmarknaden) eller som sagt, har konstiga, oregelbundna tider, så märks det ju att posten inte kommer när den kom.
Och så vet jag också att ni som också vuxit upp under 70-talet och vet att människovärde inte mäts i pengar, aldrig skulle gnälla på budbäraren, d v s postis i detta fall!
Dålig stil från högre ort att inte meddela omläggning av distrikt emellertid är Peter den förste att hålla med om!! (och jo, jag berättade för honom att G jobbar hemifrån och H oregelbundna, konstiga tider, så ni är fria från skuld små raringar!!) :-)

Helena sa...

Skönt! En sten föll från mitt hjärta. Känns bra nu, inför att jag ska åka och jobba hela helgen.
Och att vi som goda människor inte "slår den redan slagne", "sparkar på den som redan ligger" osv.
Nu, kära vänner, njut av helgen!

Arild sa...

Jag kommer att njuta den ledighet som renhjärtade och rättrogna gives.

Ta väl hand om de som Gud skickade till jorden för att få oss uslingar att lära oss att kärlek är det enda som livet går ut på!

Peace and love.