07 februari, 2012

Särskrivning måste bekämpas!

Lånat ett inlägg ur TUTTs blogg. Klippt litegrann i texten.

Gunnar Hård Af Segerstad
(frilanscopy i Göteborg) nu har hittat botemedlet mot särskrivningar, och det är vi ju alla sjukt glada för. OM det nu skulle vara så att någon särskrivningstok skulle hitta in här:

En grej – ett ord.
Alltså: om det är en grej som hör ihop – som sjuksköterska, skumtomte eller damcykel till exempel – då ska ordet skrivas ihop. Tumregeln gäller såklart också om sjuksköterskorna, skumtomtarna eller damcyklarna skulle få för sig att bli fler. Om du ändå är osäker: skriv ihop. Om det då ser alldeles galet ut – som påväg till exempel – då ska det, just det, skrivas isär.

2 kommentarer:

Johannes sa...

På den tid jag undervisade i svenska brukade jag tvinga eleverna att läsa sina särskrivna texter med en andning mellan varje ord för att de skulle höra när det blev fel. Ingen gjorde fel när de läste, och ibland kunde jag se en försiktig tendens till förbättring. Oftast inte, tyvärr...

ARILD sa...

Bra metod! Men det är väl inte så lätt när hela samhället skräpas ned med särskrivning. Om man hela tiden ser felaktigheter så tror man väl att det är rätt till slut.
Sorgligt.