20 maj, 2013

Dödliga innovationer

Läste en rätt "rolig" krönika i dagens tidning imorse, och om man har morbid humor som jag tycker man nog att det är ett ganska rättvist öde.
Krönikan handlade om uppfinnaren Thomas Midgley Jr. En av de allra största uppfinnarna i början av 1900-talet, tydligen.
Någon du känner till?
Inte känd av mig, men hans två uppfinningar som beskrivs är kända av mig.1. Blyad bensin. Gjorde att  bilmotorerna smordes och därför gick tystare.
I hanteringen av den blyade bensinen höll Thomas M Jr på att dö, då han förgiftades av blyet. Efter ett år på sjukhuset tyckte han att det var dags att ge världen ännu en innovation.
Denna gång ville han hitta ett effektivt kylmedium till kylskåpen.
2. Freon blev svaret. Trots att freon är giftigt, explosiv och dödlig om den läcker ut. Även denna gång höll han på att stryka med men kämpade ihärdigt på med nya uppfinningar.
Drabbad av polio och därmed sängbunden konstruerade han en apparat bestående av rep och trissor för att underlätta uppstigandet på morgonen.
En morgon - den allra sista i Thomas M Jr:s liv - bar det sig inte bättre än att han trasslade in sig i repen och ströp sig själv till döds!

Som slutkläm konstaterar krönikören att innovatören som nästan strök med av sina dödliga uppfinningar slutligen strök med när han faktiskt uppfunnit ett hjälpmedel som kunnat hjälpa mänskligheten.

Ack, en sådan nesa.

(Krönikören heter Klaus-Peter Beiersdorf. Tack för "lånet".)

Inga kommentarer: