02 februari, 2011

Groundhog Day2/2, andre februari är inte vilken vinterdag som helst. Det är ju Groundhog Day! Denna härliga dag då man bedömer hur länge vintern kommer att vara. Då driver man ett stackars skogsmurmeldjur, groundhog ur sitt bo. Om djuret ser sin skugga, förutsatt att det är klart och ljust väder, pågår vintern i ytterligare sex veckor. Denna festliga tilldragelse firas i flera städer i USA och Kanada.

Tack ock lov gjordes också en film om denna festliga sedvänja. En utav mina absoluta favoritfilmer, dessutom!

Här ett utdrag ur Wikipedia (så slipper jag jobba så hårt själv)

Phil Connors (Bill Murray) är en tv-meteorolog med smak för sarkasm. Måndagen den 2 februari är han i den lilla staden Punxutawney för att spela in ett reportage från Groundhog Day, en årlig stadsfest tillägnad ett skogsmurmeldjur som sägs förutspå när våren kommer.
Eftersom han avskyr staden vill han ta sig därifrån så fort han är klar med tv-inslaget, men en snöstorm tvingar honom att övernatta där. När han vaknar nästa morgon gör han den märkliga upptäckten att det är måndagen den 2 februari igen! Han har på något sätt fastnat i tiden och tvingas uppleva denna måndag om och om och om igen.
Efterhand upptäcker han att han kan göra precis vad som faller honom in utan att bry sig om konsekvenserna, eftersom dagen börjar om nästa dag och ingen vet vad han gjorde dagen före. Han inser att han kan dra nytta av detta, till en början dock i syfte att få vackra kvinnor i säng.
Det är alltså inte förrän han börjar visa människorna respekt och lär sig ödmjukhet som han kommer ur situationen och kan vakna den 3 februari.

Just det, tänk på att visa dina medmänniskor respekt så kanske du också får uppleva morgondagen!

Inga kommentarer: