28 januari, 2016

I kungens tjänst

Spelade in ett program kl 03 inatt. 
Det var Jim Parsons (Sheldon Cooper i Big Bang Theory) som fick reda på sin släkthistoria i det amerikanska "Vem tror du att du är?" Han valde att följa sin avlidne fars släkt bakåt i tiden, då det hade ryktats om att förfäderna kom från Frankrike.
Det visade sig att hans farfar i sjunde ledet (alltså på 1700-talet) bodde i Paris och levererade marmor till Louis XV, minsann. Men, inte nog med det; han lät sin son utbilda sig till arkitekt. Sonen var duktig och fick ett stipendium för att läsa i Rom i tre år, varpå han återvände och fick jobba som kunglig hovarkitekt!
Högre är så gick väl nästan inte att komma.
Så småningom kom tiden för den franska revolutionen (1789) och som kungens egen arkitekt skulle han ha lätt ha kunnat hamna i giljotinen. Men han hade också låtit bygga betydligt enklare byggnader i den anda som upplysningstiden föreskrev: mer jämlikhet åt folket. Han var också god vän med en upplysningens man i Frankrike och självaste Benjamin Franklin och John Marsh.
De hade bott hos honom och därför överlevde han "la revolution". 

Vicken grej, va?!
Nästan släkt med Louis XV, typ...


PS. Louis XV dog redan 1774, i smittkoppor, så det måste ha varit Louis XVI som blev avrättad så småningom (1793), och jag antar att arkitekten då jobbade för honom också. 
Så fick jag lära mig det också. DS.

Inga kommentarer: