03 juni, 2016

Termalbad

När vi var i Budapest avslutade vi vistelsen med att prata om vad vi hade uppskattat mest med besöket. 
Såklart var det någon som tyckte att vi vänner var det bästa med det hela, men hon hade ju redan varit i Budapest flera gånger, och är också en väldigt vänlig själ!
Någon tyckte att fiket vi snubblade över efter att ha besökt sett Mattiaskyrkan utifrån (ett bröllop förhindrade oss att gå in!) och slottet (som är ett konstmuseum numera) var det bästa. Fiket kunde befinna sig i Greenwich Village, med lampskärmar ovanför markisen och lila/mintgrön färgställning och blommigt och krukor utanför fönstret: ni vet så där puttrigt och härligt som man ser i amerikanska N.Y.-filmer! Vi tog en kaffe och satt så nöjda, då kyparen plötsligt kom ut med en bricka champagne!
Han presenterade det som att det var huset som bjöd (och vi burrade upp oss och kände oss betydelsefulla) tills vännen som hade gått in på toa när vi anlände, erkände att det var hon som hade bjudit oss! : D
Men för mig var det definitivt termalbadet Széchenyi som var höjdpunkten på resan. 
Tre utomhusbassänger med olika temperaturer i vattnet.
Och minst tretton mindre bassänger inomhus, den ena varm den andra sval.
Vi klev upp 05.30 och tog en taxi till badhuset som öppnade kl 06. Eftersom det var pingsthelg fanns risken för översvämning av alla badsugna senare på dagen, så vi fick en stillsam morgon i läkande vatten.

Vi provade alla bassänger, tror jag, förutom det lilla "badkaret" med endast 18 graders vatten. Jag var så sugen på att svalka av mig, men där satt en fet gubbe och häckade och jag hade ingen lust att dela vatten med honom.
Jag provade också ljusterapi-bastun som var fantastiskt skön.
Det fanns ett otal olika bastutyper och även behandlingar såklart, på våning två, men de skulle man ha beställt i förväg så det var inget vi fick njuta av.

Efter en dusch utan intvålning, då det skulle sabotera vattnets effekt antog jag, märkte jag (några timmar senare) att mina vanligen torra ben inte alls var torra, trots att jag inte heller hade smort in dem.
Tänkt att ha en sån anläggning i sin stad!
Konstigt var att vattnet innehöll "a significant amount of fluoride"! Känns ju inte som det mest nyttiga att bada i... 
Underbart var det i alla fall, och upplevelsen förhöjdes såklart av all vacker arkitektur i jugendstil, både utom- och inomhus. 
Nästa gång vill jag till Gellertbadet! Och gärna badet som hukar under slottet också. Kan lätt bli ett beroende, känner jag.

2 kommentarer:

Freja sa...

Badet låter härligt undergörande!

Gunilla Byström sa...

Ja, det kändes verkligen nyttigt!
Hade kunnat stanna där några timmar till.