29 september, 2016

Boktok

Ninnannanna ninanna...

För dig du naturälskande bokälskare:
En bok om en man som blev hel av att umgås med naturen. Men vad jag förstår så hade han umgåtts med naturen hela livet. Men han flyttade hemifrån och blev deprimerad. Som tur var träffade han en kärlek och mådde sedan bättre. Ha, ha, vilken eländig bokrecensent jag är!
Jag läser denna bok mycket splittrat; några minuter på toa då och då... 
Kanske inte så schysst mot författaren.
Boken heter "Den helande naturen" av Richard Mabey och har hyllats över hela universum, typ.
Sägs vara skriven som en roman, men det var väl ändå en lögn.
Än så länge berättar han mest om olika naturtyper i Norfolk, England. Kärr och träskmarker. Odlingslandskap. Jordreformer. Översvämningar. Fukt. Många fåglar. Tja, jag är inte helsåld på boken, det erkännes.
Men framsidans illustration är väldigt fin! Gjord av Lina Ekstrand.
Detta nämns inte ens på adlibris; däremot formgivaren. Så jävla märkligt att en så viktig del av boken inte ens nämns vid namn! Skämmes adlibris!

"Ditt förhållande till djuren och skogen alldeles utanför din dörr kommer aldrig mer bli sig likt efter att du läst Den helande naturen. Du kommer se, känna och höra tusentals nya saker tack vare Mabey."

Jasså, det säger du...
Här en recensent som också genomskådat boken ; )En bok som jag fortfarande verkligen vill läsa är "Skogsliv vid Walden" av Henry David Thoreau. Men den kanske också inte är så fantastisk?Naturbok nummer två: Drawn to Nature av Holly Ward Bimba.
En "bok" jag köpte på omslaget. Visade sig vara mer en fint inslagen noteringsblock med blyertspenna 2B och ett kuvert med tio bruna påsar samt tio klistermärken. Blocket innehåller också text om olika natur"fenomen" och är väldigt fint illustrerat. Men jag som trodde jag köpte en bokbok känner mig lite dum som inte läste noggrannare om vad det var jag köpte. 
Men ångrar mig gör jag inte!
men vad ska jag använda påsarna till? Plocka fjädrar, insekter och kottar och lägga i dem? Nej, det känns väl inte särskilt spännandeNaturbok tre: Lisens gröna värld av Lisen Sundgren. Fin hemsida!
Väldigt fin bok indelad efter årstiderna. Enkla recept och huskurer med växter från naturen, som det står på framsidan av boken.
Rekommenderas!

3 kommentarer:

Ulricha sa...

Du ska så klart plocka fröer i påsarna - tänker jag spontant. Men det är kanske inte så spännande det heller? :)
Kram U

Freja sa...

Som utmattningsdeprimerad får jag ständigt höra att jag borde vistas mer i naturen att det är så helande. Men då tänker jag att det är nog ett storstadsfenomen. Jag är uppuxen i en våtmark granne med storskogen. För mig är natur förknippat med slit och möda, från kottarna som vi plockade för att sälja till plantskolor redan när jag var lilliten, till alla de år jag jobbade med plantsättning och släpade plant och utrustning fram och tillbaka över myrar genom skogar, till de helger och kvällar jag ägnat åt att följa efter en arg pappa för att röja eller måla rågång. Aldrig har jag varit tillräckligt snabb, noggrann eller bra. Nej, ge mig ett mörkt hörn i ett fik, där jag kan se utan att ses, med en stor kopp te och en god bok och min själ myser!

Gunilla Byström sa...

Såklart, Ulricha, så är det säkert tänkt : )
Jag har inte hunnit tänka över vad de är till för. Kanske det t o m står i "boken" : ) Men nä, jag är inte mycket för fröplockning heller...

Och visst, känns inte miljön bra, oavsett vilken den är, så är den såklart inte helande. Ta en bok du, det tror jag är rätt recept!