30 mars, 2011

Shaun Tan


Shauns hemsida

Åh, va trevligt! En för mig ny bekantskap inom bildvärlden. Och vilka bilder sen! Och vilken underfundig humor. Han, Shaun, har förärats Alma-priset, vilket är ett litteraturpris som instiftats till minne av våra kära Astrid Lindgren (frid över hennes minne). Det delas ut till författare, illustratörer, berättare och aktiva inom läsfrämjande arbete. Fem miljoner. Kan man göra en del för.
Shaun funderar nu på att eventuellt investera i ett eget boende. Det tycker jag han kan unna sig. Appselut!


Han är född 1974, har en finsk fru och bor i Melbourne, Australien. Har givit ut sju böcker. "Ankomsten", den enda boken översatt till svenska just nu, är den mest spridda. Fler böcker översätts i denna stund och kommer ut i höst. Han har inte bara fått Alma-priset, han vann också en Oscar härförleden för sin animerade film "The Lost Thing". Och han är inte bara duktig på att göra bilder, han gör alla bilder för hand också! Good boy!

ur Alma-juryns motivering:"... Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism."

Mmm, I like!

(En del bilder är väldigt mycket Chris van Allsburg. Och inget fel i det.)

2 kommentarer:

AnBr sa...

Jorå, läste om han i dag och hörde han på radion i morse. Lät snäll. Och bilderna är ju sååå coola. Kanske egentligen inte så mycket barnbilder som jag sett dem (ur sitt sammanhang) utan mer... lite läskiga, scifi-bilder eller nåt... Men sååå fina!!

Arild sa...

Ja, det är just det som är så bra. Att de inte ser ut som barnbilder, utan bara är så fina. Bilderböcker är så... bra!