10 oktober, 2016

Vinter i OsakaDessa vackra vintermotiv gjordes, av Kawase Hasui. Född 1883, död 1957.
På Bukowskis kan man läsa följande om träsnitt.

Träsnitten som bildframställande metod har en lång historia, och har i synnerhet haft sin storhetsperiod i Japan. Här började träsnitten tillverkas tidigt, men slog igenom på bred front först under 1700-talets senare hälft. Dessa träsnitt, eller Ukiyo-e, på japanska, är bilder som visar den s.k. ”förbiflytande världen”. Den konst- och kulturvärld som var intimt förbunden med storstadskultur, främst den som fanns i Edo, Tokyo.
Bildernas motiv uppvisar berömda människor, skådespelare och skönheter, men också naturbilder, samt bilder med erotiska inslag. Vissa bilder skapades för att marknadsföra kabukiföreställningar och för att användas som omslagspapper till keramik. Träsnitten har en säregen estetik. De är direkta, enkelt stiliserade och sällan överarbetade. Motiven är fyllda med stor dramatik men är samtidigt förunderligt stilla. Kombinationer som skänker träsnitten en livslång hållbarhet.
Och Wikipedia skriver så här om tekniken. Jösses, den kräver sin arbetsdag! Och vackert blir det. Lägg märke till hur vackert det är med rött och vitt i samma bild.

Inga kommentarer: