05 maj, 2014

En boklista!

Hittade en lista hos Johannas deckarhörna! Och oj, va längesen jag hade en lista på min blogg. Jag som gillar såna. Tack då. Listan kommer ursprungligen från Enligt O,en bokberoende kvinna.
Jag markerar mitt svar med fet rödbrun kulör. Det blir väl snyggt?

Snabbläsare eller långsamläsare? Problemet är att jag ofta läser så snabbt att jag sällan kommer ihåg innehållet efter ett tag... Och kan aldrig citera meningar eller komma ihåg vad folk hette.

Tegelstenar eller tunnisar? Hellre en tegelsten än en tunnis, absolut, men de där mittemellan tycker jag är väl så trevliga!

Bibliotek eller bokhandel? Numera för det mesta bibliotek. Vad ska man göra med alla böcker man har köpt? Jag kan läsa dem en gång till men sen kanske det räcker. Tyvärr har jag inga bokskåp, så i det här hemmet blir det mest dammsamlarhyllor. Men de böcker jag har älskat, de spar jag in i döden!
(Samtliga män i min familj vägrar läsa böcker, därför har köpta böcker inget värde för dem heller. En sorg i mitt liv).

Ljudbok eller e-bok? Ljudbok! Har alltid en ljudbok på gång på biblioteket, eftersom det passar så bra till mitt stillasittande jobb. 

Inbunden eller pocket? Både och, såklart!

Vampyrer eller spöken? Både och, såklart! Allt rysligt som får blodet att isa är välkommet, dock inte i filmform. Jag blev mörkrädd av en skräckfilm i 20-årsåldern (pinsamt) och önskar inte genomlida det en gång till. Älskar dock True Blood som jag inte alls tycker är skräck.

En i taget eller slalomläsning? Endast en bok att hålla i handen för det mesta, men jag lyssnar samtidigt på ljudbok. Ibland har jag faktiskt haft en bok på toa också, men då är det en faktabok.

Nytt eller gammalt? Både och, såklart! Älskar Stieg Trenter, Maria Lang och Agatha Christie... Vissa rynkar nu på näsan, men det gör inte jag. Miljöerna, det är ju det jag gillar! Nya böcker - självklart. Men hur ofta blir jag inte besviken på den hypade bestsellern? Oftare än jag vill tänka på. 

Bokmärke eller hundöra? De enda böcker jag gör hundöron i är faktaböcker om autism.

Snacks eller godis? Va, måste man äta när man läser? Går bort.

Biografier eller memoarer?  Båda delarna, tack.

Skräck eller chicklit? Men det vete tusan var jag hittar en RIKTIGT skräckfylld bok. Tips?

Soffan eller sängen? Alltid innan jag somnar.

Inne eller ute? Vinter - inne. Sommar - på en badstrand i lugn och ro. Har inte hänt på 15 år, men tanken...

Boken eller filmen? Alltid boken! Min fantasi är mycket bättre än alla regissörers tillsammans ; )

Twitter eller Facebook? Såklart.

Goodreads eller Boktipset? Var med i båda men skippade nyhetsbrevet då jag ändå inte har tid att läsa det. Så då är jag väl inte med längre.

Kokbok eller Bakbok? Nej, tack. Men måste jag välja så blir det en kokbok. Bakning är ointressant.

Te eller kaffe? Chai, kanel, glögg, jasmin. Har kaffefria perioder och fattar inte varför jag börjar igen.

Nobelpriset eller Augustpriset? Ett Augustpris skulle väl sitta fint. Kan man få det för en blogg? 

Dagens citat:"En välskriven bok är en flygande matta som för oss in i en värld vi inte kan besöka på något annat sätt.."

Dagens gilla: En bön för Owen Meany av John Irving. En gammal tegelstenspocket (562 sidor, minimal text) från 1989. Jag läste den 1992 för första gången. Har sett filmen. Nu läser jag den igen i sängen.
Egentligen skulle texten skrivas MED STORA BOKSTÄVER. FÖR DET ÄR SÅ OWEN MEANY PRATAR. LÄS DEN!

4 kommentarer:

johannasdeckarhorna sa...

Roligt att du också gjorde enkäten! Ha en bra dag :)

AnBr sa...

Men snälla Sprakfåle!! Jag läser med glädje din lista och nickar instämmande till flera punkter men ryggar förskräckt tillbaka när jag kommer till meningen "bakning är så (kursivt) ointressant". Min förskräckelse vet inga gränser!!! Om jag bara hade tid, råd och någon/några som kunde äta upp utan att drabbas av diabetes eller övervikt skulle jag kunna baka dagarna långa!!! Alldeles för sent har jag också upptäckt att det är KONDITOR jag skulle vilja bli... suck vilken dröm!!! Istället väntar jag ut tiden på mitt statliga verk, för att få en lön som gör det möjligt att baka till hobby nån gång ibland... OCH köpa bakböcker att drägla över...:-)

AnBr sa...

... och sörjer förstås att jag med 1,5 jobb inte orkar läsa om kvällarna längre... måste försöka lösa det för det är en sorg... men nattjobbet medför å andra sidan flera timmars ostörd lyssning på cd-böcker i bilen... DET är lyx!! Har avverkat Hunger Games-serien (fantastiskt bra!!) och är nu inne på Twilight-diton... jovisst, det ska väl vara för tonåringar men vad bryr jag mig....?

SPRAKFÅLEN sa...

Men Ninni då!? Du är inte så uråldrig att du inte skulle kunna utbilda dig till konditor, väl? Inte fan ska du slösa bort livet på ett statligt verk när du kan ha roligt bland mjölpåsar och socker! Jag skulle gärna köpa en musik-kokbok t ex. eller varför inte en MC-dito?
Ha! Där fick du något att fundera på. Jag gör den gärna med dig bara jag slipper baka och äta kakor : )
Och ärligt talat 1½ jobb?!
Hur orkar du med det i längden???
Ägna den ½-tiden till att baka istället.

Och visst är ljudböcker bra! Jag lyssnade också på Hunger Games och tyckte den var bra.
Så härligt ungdomliga vi är!

Johanna: Jag gör gärna enkäter.Ett utav mina stora nöjen faktiskt : )
Ha det bra själv!